Mamawise

Alt om baby, teenage og navne

Baby

Er du bekymret for om du har en efterfødselsreaktion?

Så læs med her. Her får du en kort overblik og links til nogle gode og relevante artikler, der med stor omsorg hjælper dig videre mod at du får det bedre igen. Du kan også læse meget mere i Fertilitet & Familiedannelses gratis univers

En efterfødselsreaktion eller en fødselsdepression er en følelsesmæssigt svær tilstand, som kan udvikle sig allerede i graviditeten. Faktisk viser undersøgelser at 8% af alle mænd og 11% af alle kvinder har symptomer på fødselsdepression allerede i graviditeten. For nogle kommer det først efter fødslen.

En efterfødselsreaktion er altså meget mere end en reaktion efter fødslen. Ofte sætter det spor i tilknytningen til dit barn at du har det svært. Og det er vigtigt at søge hjælp til at kommer godt igennem den her fase.

Man kan ikke diagnosticere en efterfødselsreaktion eller en fødselsdepression. Faktisk behøver tilstanden ikke at indebære, at du føler dig deprimeret. I flg. Professor i psykologi Svend Aage Madsen, som har forsket meget i fødselsdepression og efterfødselsreaktioner, er en fødselsdepression en relationelforstyrrelse der sker i tiden optil og efter fødslen.

Det betyder, at mærker du, at du har det svært, så kan du sagens have en efterfødselsreaktion, uden samtidig at være deprimeret. Det du skal være opmærksom på, er om du synes din tilstand påvirker dig og dine nærmeste negativt. Du skal også være opmærksom på, om din tilstand er svær at komme ud af.

Hos specialiserede terapeuter eller psykologer er der hjælp at hente. Det handler ikke bare om at tale tingene igennem. Ofte skal man kigge på hvad der ligger under fødselsdepressionen eller efterfødselsreaktionen. Det kan være ting i din fortid, fx i din egen opvækst. Det kan ligge i relationen til dine egne forældre. De fleste tænker de har haft en god barndom. Men når noget bliver svært i livet, kan vi ofte opdage, at der ligger nogle mønstre gemt inden i os, som vi har fået i det tidlige samspil med vores egne forældre. Og de erfaringer der ligger gemt her, kan danne kimen til den måde du reagerer på efter fødslen.

Et uroligt barn, fx med kolik, et barn der ikke var planlagt eller et barn der ikke er rask, kan også føre til en fødselsdepression. Det kan både være på grund af den fysiske og den psykiske belastning, vi er udsat for, fordi vi har børn der ikke er sunde eller ”nemme” babyer.

Ofte arbejder terapeuten også med din forhold til dit barn. Sådan at du sikrer dig at din tilstand ikke går ud over jeres forhold til hinanden. Ofte kan det nemlig være svært at føle både kærlighed og tilknytning når man kæmper med en efterfødselsreaktion. Det kan munde ud i skyld og skam, som blot forværre det hele.

Hvis du gerne vil have tips til hvordan du styrker din relation til dit barn her og nu, kan du se med i dette gratis kursus om netop fødselsdepression og efterfødselsreaktion. Du finder link til kurset i artiklen.