Mamawise

Alt om baby, teenage og navne

Baby

Uld er perfekt til vinteren 

Når baby er gammel nok, er en lur udenfor i barnevognen klart at foretrække. Også selvom det er vinter. Barnet skal blot være klædt godt og korrekt på. Når fødselsvægten er genvundet og er på mere end 3000 gram, kan barnet sagtens sove i barnevognen på terrassen eller i carporten. Det skal være et sted i læ for vind og nedbør, og gerne hvor der ikke er alt for meget støj. Så sikrer du barnet en godt hvil, og du kan selv få mulighed for at rumstere lidt indenfor. Du behøver derved ikke at være bekymret for at komme til at vække det. De helt nyfødte børn tåler ikke fugtigt luft i lungerne, så vær opmærksom på luftfugtigheden, så længe barnet er hel spæd. Temperaturen bør ikke være under 10 minusgrader, når du putter barnet udenfor. Bunden i barnevognen skal være isoleret og dynen af forsvarlig tykkelse i forhold til årstiden. Barnet skal være tildækket med kun ansigtet frit og må hverken svede eller fryse. Du kan altid føle barnet i nakken, om det er fugtig eller kold.   

De største fordele ved dragter af uld 

Når du skal vælge den rigtige beklædning til din baby at sove i, er der flere ting, som du skal være opmærksom på. En ulddragt temperaturregulerer fantastisk uanset vejr og temperaturforhold. Ulden sørger nemlig for at transportere sved væk fra kroppen. Der findes forskellige typer af uld. Merinould er meget blødere end de andre typer af uld. Det anvendes derfor ofte til nattøj og strikketøjer. Når barnet skal sove udenfor, vil en dragt af for eksempel 100% soft uld være god. Vælg gerne en med stor bevægelsesfrihed for barnet. Det er altid rarest at sove uden noget, der kradser eller strammer. Flere dragter fås med 2 lynlåse, hvilket gør at du kan lyne dragten hele vejen over maven. På den måde er det langt nemmere at få barnet ind og ud af dragten. En anden smart detalje er de ofte indbyggede skjulte hænder og fødder. Derved risikerer du ikke, at barnet fryser om hænder eller fødder, fordi futter og vanter er faldet af.  

Vask barnets uldtøj med omtanke 

Når du anvender uldtøj til dit barn, behøver du ikke at vaske så ofte, som ved tøj af andet materiale. Uld er som udgangspunkt selvrensende. Du kan derfor med fordel hænge det udenfor til luftning. Men en gang imellem skal der dog lidt vand og sæbe til. Det er vigtigt at vælge et særligt vaskemiddel egnet til uld. Det kan med fordel indeholde lanolin, som findes naturligt i merinoulden. Derved bevarer du blødheden og den gode kvalitet. Stræk gerne uldtøjet med forsigtige bevægelser efter vask for at genskabe den korrekt form og størrelse. Dit uldtøj må gerne vaskes sammen med andre tekstiler, så længe du blot vælger et uldprogram og anvender en specialsæbe. Almindeligt sæbe indeholder enzymer, der tærer på uldtøjet. Du vil derfor forkorte levetiden væsentligt. Du må også gerne centrifugere det, blot du holder dig til uldprogrammet. Uldtøj er slet ikke så ”besværligt”, som myterne gør det til.