Mamawise

Alt om baby, teenage og navne

Baby

En kort historie fra år 1700 til nutiden om dåbstøj

1700-tallet

Yderligere halvtreds år senere og bæreklædet begyndte at gøre plads til dåbstæpper. Et flerfarvet eksempel fra 1725 på et dåbstæppe var lavet af fine silkekjolestofpaneler.

 

I begyndelsen af det 18. århundrede havde dåbsskikkene ændret sig. Total nedsænkning i helligt vand var ikke længere påkrævet, og babytøj behøvede ikke at blive fjernet helt.

 

I midten af det 18. århundrede afskrækkede læger folk fra at binde deres babyer i svøb, da det begrænsede deres udvikling. Dåbstøjet forventedes at være hvidt for at symbolisere uskyld, renhed og enhed med Gud. Dåbsalderen steg lidt, og dåbsceremonien blev en mere omstændelig affære med mere kunstfærdigt tøj.

 

Den victorianske dåbskjole, som vi kender den, var på vej.

 

Disse tidlige dåbskjoler var lavet af silke og satin, og babyen bar undertøj og undertøj under. Dåbskjolen fungerede som et overtræk af kjole.

 

I 1790’erne var moden ændret i Storbritannien, ikke kun til barnedåb, men til hverdagsbrug.

 

1800-tallet

I begyndelsen af det 19. århundrede blev dåbskjoler modelleret efter voksne kvinders moderigtige kjoler med en høj kort overdel, lav bådhals justerbar med snore og en høj rynket talje, der også kan justeres med snore. Disse dåbskjoler havde korte blondeærmer og nederdel foran, der dannede et omvendt V. Disse kjoler var designet til at blive båret over underkjoler og ikke fjernes under ceremonien. Formen ændrede sig meget lidt gennem det 19. århundrede.

 

Dåbskjolerne var lange og fyldige og fossede ned ud over enderne af babyens ben. Den havde et V-formet bærestykke og et omvendt V-frontpanel, der faldt fra bærestykket til sømmen. Kjolerne var unisex, selvom den spidse spids af overdelen kunne peges ud til en dreng eller gemt ind til en pige. Kjolerne var dækket af smukke broderier, blonder og pintucks.

 

I den første halvdel af det 18. århundrede var Ayrshire blonder populær på kjolens frontpanel. Fra 1840 til 1880’erne var broderie anglaise meget populær, og dens brug blev bredt vedtaget til dåbskjoler. Broderie anglaise blonder bestod af broderi omkring en række udskæringsmønstre.

 

Et par årtier senere i 1896 var den sene victorianske æra dåbskjoler af linned eller bomuld som denne meget populære. Den er dækket med broderie anglaise blonder og blomsterbroderier. Den har typiske korte flæseærmer lavet af blonder, en V-formet overdel og omvendt V frontpanel, vinger af blonder på hver side af frontpanelet og vandrette dikkedarer af broderie anglaise blonder på frontpanelet

 

1900-tallet

Denne kjole stil forblev populær indtil midten af det 20. århundrede og videre. En del af en stor samling, der kan købes hos Buckingham

 

21. århundrede til i dag

Traditionelle victorianske dåbskjoler oplever en genopblussen i popularitet, delvist drevet af prins Georges barnedåb.

 

Hvis du ikke har din egen dåbskjole til familien, er det stadig muligt at købe smukke dåbskjoler fra Oli Priks store udvalg.