Er dine børn kræsne? Sådan genopfinder du dig selv i køkkenet

Hvis du har børn og er den der står for madlavningen i huset, så kender du sikkert til det evige dilemma og drama, der kan være forbundet med aftensmaden. Du som forælder ønsker måske noget grønt og let til aften, hvorimod dine børn måske har noget mere simpelt og friturestegt i tankerne. Herunder får du nogle tips til, hvordan du lære dine børn at smage på forskelligt slags mad – samt det at sætte pris på god madlavning – i en tidlig alder.

 

Fælden man hurtigt ryger i

Den fælde man hurtigt ryger i, når man har en travlt og hektisk hverdag, det er at lave en hurtig omgang pasta og kødsovs eller en frysepizza. Ikke sagt at pasta og kødsovs ikke er en god ret, eller at der ikke skal være plads til en frysepizza i ny og næ, men på den lange bane, så gør du måske børnene en bjørnetjeneste ved ikke at lade dem stifte bekendtskab med andre spændende råvarer og grøntsager.

 

Det hele handler om at udfordre børnenes smagsanser, og at opfordre dem til at smage på maden med åbent og positivt sind.

 

Prøv disse spændende råvarer

Børns smagssanser afspejles utrolig meget i hvordan deres forældres forhold til mad er. Det samme gælder i børnehaven. Her bliver de meget hurtigt bekendt med grøntsager såsom; icebergsalat, rød peber, gulerødder og agurker. Det man på mange måder kan beskrive som ”standard grøntsager”.

 

Det er derfor en god idé som forælder at blive ved med at rykke deres smagsgrænser. Når de har lært at kunne lide de førstnævnte grøntsager, så er det måske en god at tage skridtet videre, og f.eks. introducere dem for champignoner, spinat, selleri m.m.

 

På den måde stifter de hurtigere bekendtskab med alle mulige smagsvarianter, og det bliver derfor lettere for dig at lave mad i fremtiden.

 

Inkluder børnene i madlavningen

Det bedste råd hvis du har svært ved at introducere dine børn for ny mad, det er at inkludere dem i selve madlavningsprocessen. Vis dem hvad det vil sige at lave mad. Lad dem røre knivene og giv dem mulighed for at sætte deres eget præg på maden.

 

Mad kan f.eks. fortælle sit barn at noget skal skæres ud, men lad barnet selv vurdere hvor store skiver det skal være. På den føler barnet ikke at det udfører en opgave for dig, men at han eller hun selv har medbestemmelse over maden.

 

Tag børnene med på indkøb

En anden måde at åbne dine børns øjne op for den store madverden på, det er ved at tage dem med på indkøb. Her kan du lade børnene vælge hvad de selv vil have til aftensmad, så længe de lover at vælge noget de ikke plejer at få. På den måde – ligesom ved selve madlavningen – inkluderer du dem i selve processen. Ubevidst, så udvider du deres smagshorisont og styrker deres gåpåmod når det kommer til mad.

 

Inden i tager ud og handler, så kunne du eventuelt også vise børnene nogle billeder af forskellige retter på computeren, som de kunne tænke sig at prøve. På den måde får de igen lov til at vælge selv.

 

Forkæl børnene med god mad udefra

En sidste god måde at introducere dine børn for lækker mad på, det er ved at tage på restaurant eller bestille noget lækkert take-away mad. I disse corona-tider er det naturligvis ikke muligt at tage på restaurant, men adskillige udsøgte restauranter bringer stadigvæk ud.

 

Et af disse steder er b.la. Oluf Bager Gård. Du kan se mere her.

Her kan du fredag eller lørdag bestille en velsmagende 5-retters menu, som virkelig består af nogle verdensklasseråvarer. Hvis 5 retter lyder lige i overkanten, så kan mindre også gøre det.