Mamawise

Alt om baby, teenage og navne

Baby

Gravid med iskiassmerter?

Når man er gravid, sker der mange ændringer i ens krop. Rent fysisk ændrer kroppen udseende da der skal være plads til at fosteret vokser i maven. Undervejs ændrer korsbenet position et par gange under graviditeten, og når der kommer mere vægt fortil, vil den gravide få en mere kompenserende holdning, hvor hun forsøger at modvirke trækket fremad. I den sene graviditet vil det ofte også kunne ses på den gravides gang.

Når maven vokser vil der ligeledes komme ekstra pres på blodcirkulationen i bækken og maveregionen. Det kan i nogle tilfælde føles som en lang mavepuster.

 

I klassisk forstand betegnes iskiassmerter som afklemning og/eller irritation af iskiasnerven. Iskiasnerven er den største nerve vi har i kroppen. Den udspringer fra den korsbenet og den nederste del af ryggen, hvor den samler sig og løber ned på bagsiden af benet via balden og ned til foden. Nerven er ansvarlig for følesans og fyring til musklerne i benet. Når man har iskiassmerter så sidder smerten i samme område som dens forløb ned i benet, og smerten føles som kraftig og kan være med prikkende fornemmelse og følelsesløshed. Smerten kan forværres ved gang, men kan også komme i perioder hvor man er stillesiddende.

 

Den store mave kan som sagt, påvirke blodcirkulationen i bækkenet, så trykket øges i blodkarrene.  I blodets tilbageløb til hjertet fra bækkenet og maven, løber op til vores lever før det skal videre op til hjerte-lunge område. Hvis der er pres på dette system (konsekvens af mekanisk pres eller pres på leveren), vil blodet i stedet forsøge at skyde genvej til et andet stort blodkar som løber langs rygsøjlen. Vejen herover er via et backup system som kroppen har. Det er overgange mellem det ene blodsystem til det andet. Dvs. hvis der er pres på det ene system, kan blodet tage en anden vej, for at lette trykket. Disse overgange sidder omkring vores endetarm, ved navlen, i lænderyggen og ved spiserøret udmunding ved mavesækken. Når disse backup-systemer aktiveres vil blokarrene blive forstørret, hvilke kan forårsage hæmorider (udvidelse af vene omkring endetarm), refluks-lignende symptomer (udvidelse af vene omkring spiserør), synlige blodkar omkransende navlen eller smerter i lænderyg og/eller iskiassmerter (udvidelse af vener i lænderyggen). Venerne i lænden omkranser de lumbale vener, som kan give en mekanisk irritation eller kemisk irritation. Denne irritation af iskiasnerven udløser smerter kendt som iskiassmerter.

En del gravide kan også nikke genkendende til flere af de ovenstående problematikke.

 

Heldigvis vil de fleste gravide opleve at iskiassmerter helt ophører når de har født. Bliver smerterne for intense, er der råd at hente. En løsning på problemet kan være at undgå for langvarige statiske stillinger, som f.eks., at sidde for længe i bil eller på kontor. En anden løsning kan være at øge det fysiske aktivitetsniveau, og dermed hjælpe kredsløbet på vej ved hjælp af venepumperne i kroppen (musklernes tryk på venerne). En osteopat kan ved hjælp af manuelle teknikker, mindske ubehagelige symptomer relateret til graviditet. Herunder iskiassmerter, bækkensmerter og rygsmerter.