Mamawise

Alt om baby, teenage og navne

Baby

Skab gode tandbørstevaner for dine børn

Som ung i Danmark er man heldig at høre ind under den kommunale tandordning, hvor tandplejen er gratis og hvor børn og unge lærer om væsentligheden i at børste sine tænder. Dette er et sandt privilegie, da det er utrolig vigtigt at få viden om at passe godt på sine tænder og beskytte dem.

Men dette betyder dog ikke, at forældre ikke spiller en stor rolle, når det kommer til at give deres børn gode tandbørstevaner. Det fortæller vores egen tandlæge i København S, og giver samtidig disse gode råd til forældre, der skal lære deres børn om tandhygiejne.  

Dyrk historiefortællingen

Det kan være svært for børn at forholde sig til abstrakte begreber om bakterier og huller i tænderne. Men skaber man en fortælling, er det lettere for børnene at forstå, hvad der er på spil. Heldigvis er fortællingen allerede skabt og hedder ”karius og Baktus”. Bogen er tilbage fra 1949, men fortsat relevant og perfekt illustrerende for de mindste. I bogen er drengen Jens glad for søde sager, hvilket Karius og Baktus elsker! De muntrer sig og hamrer i drengens tænder for at bygge huller – altså huler – de kan bo i. Men en dag begynder Jens at spise sundt og besøger også tandlægen! Det skyller Karius og Baktus væk, så drengen ikke længere har ondt i sine tænder.

Moralen er naturligvis, at man skal spise sundt, børste tænder og besøge tandlægen. Bogen gør det let for børn at forstå, hvad det store sammenhæng er – og sætte ansigt på ”skurkene”.

Vær med til at bygge gode vaner

Foruden at hjælpe med at forstå væsentligheden i tandbørstningen, er det vigtigt at være med til at opbygge de vaner, som dit barn skal bære med sig igennem livet. Sørg derfor for at børste tænder 2 gane om dagen – og vær grundig! Det skal aldrig være noget, som bare skal overstås, men skal være en vigtig del af dagens rutiner.

Vis ligeledes, hvordan man doserer tandpastaen, hvilket du gør ved at komme på tandbørsten svarende til barnets lillefingernegl.

Børns mellemrum imellem tænderne er ikke så tæt som vi voksne, men senere i livet er det vigtigt, du også forklare og viser tandtrådens virkning, da det er med til at rense mellem tænderne, de steder tandbørsten ikke når ind.